Lyst til å vinne en kraftig solcellelader?

Svar på våre 7 enkle spørsmål her.

Undervisningsopplegg om solceller

15. juli, 2021

Sola er opphavet til de fleste energikildene vi benytter oss av, men for hvert ledd i energikjeden mister vi noe av effekten. Så hvorfor ikke utnytte solenergien direkte? Et solcellepanel omdanner solenergi til elektriskenergi som vi kan nyttiggjøre oss av. Mange kjenner solcellepanelene fra hytteveggen, men prognosene tilsier at dette er noe vi kommer til å se langt flere steder i fremtiden. Da kan det være greit å forstå hvordan de fungerer, og det er det vi vil se mer på i dette undervisningsopplegget. Denne siden er satt opp slik at du kan velge de oppgavene og emnene du ønsker, og kombinere dem slik at de passer inn i din undervisningsform. Det er selvfølgelig ikke nødvendig, men fullt mulig, å løse alle oppgavene og gjøre alle forsøkene. Vi håper dette kan være til inspirasjon for både lærere og elever. Lykke til!

 

Ressurshttp://ungenergi.no/fornybar-energi/solenergi/

Introduksjon til timen

Mål: Fascinere elevene og koble dem på faget

 

For å starte timen har vi 3 forslag:

  1. Vise filmklipp (fra NRK skole).
  2. Diskutere med medelev. Elevene går sammen med den de sitter nærmest, og forteller hverandre om det de kan om solceller fra før.
  3. Lage tankekart. Hver elev skal komme opp med én ting som har med solceller å gjøre. (Kan kobles opp mot forslag 2.)

 

Teori

Mål: elevene skal lære hvordan solceller virker

 

En PowerPoint-presentasjon om solenergi finnes her: Solenergi (UngEnergi). Den gir en veldig kort intro om energi, hvordan den kommer fra fusjon i sola, energioverføringer, og at sola er vår viktigste energikilde (den forklarer ikke solceller).

 

Et omfattende teoridokument om solenergi og solceller finnes her: Teori – solenergi og solceller (pdf).

 

Forsøk

Mål: elevene skal gjøre forsøk med solceller

 

Lenker til forsøk:

Oppgaver

Mål: elevene får testet og repetert det de har lært

Kilder Nyttige lenker
Bruk som kilde
Ikon for Creative Commons-lisens Denne artikkelen skrevet av UngEnergi er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge Lisens.
UngEnergi.no benytter informasjonskapsler for å gjøre brukeropplevelsen bedre Lukk Les mer