Lyst til å vinne en kraftig solcellelader?

Svar på våre 7 enkle spørsmål her.

Strøm fra grønne planter

4. august, 2023
New life
©iStock.com/arekmalang

Er det mulig å generere strøm fra grønne planter? Tro det eller ei, nyere forskning har vist at det er mulig! Så hvor kommer denne elektrisiteten fra? Er alle planter elektriske?

 

Det er ikke uten grunn at du nesten alltid finner planter på starten av en næringskjede, rett etter sola. De fleste planter får, som du sikkert vet, energien sin direkte fra sola gjennom fotosyntesen. Fordi energien ikke har gått gjennom noen mellomledd er plantene rike på energi, og ved å konsumere plantene får vi i oss en del av denne energien. Men hva med de plantene vi ikke spiser, eller all den overskuddsenergien plantene kvitter seg med i vekstsesongen, kan vi utnytte dette? Svaret er ja. Planter er en stor, billig og fornybar energikilde. Spørsmålet er bare hvordan vi skal kunne utvinne denne energien til noe vi kan bruke. Her mener flere forskere at de sitter på løsningen. Det er nemlig fullt mulig å generere elektrisk energi fra grønne planter!

 

Du har sikkert lært en del om fotosyntesen, og vet allerede at dette er grønne planters syntese (fremstilling) av organiske forbindelser. Gjennom fotosyntesen bruker plantene sollyset til å splitte vannmolekyler (H2O) til hydrogen- og oksygenatomer.

 

Video:Plant-e

 

Plantene lagrer energi i form av sukker (organisk forbindelse). Ved Wageningen universitet i Nederland har et team forsket på hvordan vi kan generere strøm av denne energien. Resultatet har de valgt å kalle Plant-E teknologi. En del av energien planten fremstiller går med til plantens vekst, mens den andre delen lagres i rotsystemet. Energien som er lagret i rotsystemet, kan videre bli fanget opp av såkalte mikroorganismer, som donerer elektroner til en elektrode. Elektronene ledes gjennom en krets, og det dannes strøm. (se forklaring). Planten vil fortsette å vokse, uten noen bivirkninger, og vi vil få ren, fornybar elektrisk energi.

 

Steg for steg med Plant-E teknologi

 

Ved universitetet i Georgia har de en annen teori på hvordan man kan generere strøm fra grønne planter. I prosessen med fotosyntese bruker planten sollyset til å splitte vannmolekyler og det frigjøres en mengde elektroner, som senere skal hjelpe planten med å danne sukker. Ramaraja Ramasamy og hans team, har utviklet en teknologi som enkelt forklart kaprer elektronene før planten får brukt dem. Ved å manipulere strukturen i plantecellene som fanger og lagrer energi, kan forskerne kutte elektronenes rute, og omdirigere dem gjennom nanorør for å deretter sende dem langs en wire. Ramasamy har tro på at denne teknologien om noen år vil være god nok til å ta over for solcellepanelene på enkelte områder, men det mangler fremdeles en del forskning før dette er kommersielt levedyktig teknologi.

 

Det er altså ikke planten i seg selv som er elektrisk, men ved å bruke nyere teknologi kan man fange opp elektronene, som frigjøres som en følge av plantens fotosyntese. Det er disse elektronene forskerne nå har funnet ulike måter å omdanne til elektrisk energi på.

 

Solcellepanel virker å være den perfekte måten å utvinne elektrisitet fra sola på, så hvorfor prøve noe annet? Faktum er at mens et solcellepanel har en virkningsgradVirkningsgraden til et system er definert som \( \frac{\text{nyttbar energi}}{\text{tilført energi}} \) og betegnes ofte med den greske bokstaven \( \eta \). på ca. 20 prosent har enkelte planter en virkningsgrad på nærmere 100 %. Det betyr at for hvert foton planten tar opp fra sola, frigjøres det et likt antall elektroner. Dersom et solcellepanel hadde hatt den samme virkningsgraden ville du ikke trengt mer enn i underkant av 2 kvadratmeter med solcellepanel montert på taket for å dekke familiens strømforbruk. Selv om det kan høres merkelig ut i dag, skal vi ikke se bort i fra at dette er en av fremtidens energikilder.

Kilder Nyttige lenker
Bruk som kilde
Ikon for Creative Commons-lisens Denne artikkelen skrevet av UngEnergi er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge Lisens.
UngEnergi.no benytter informasjonskapsler for å gjøre brukeropplevelsen bedre Lukk Les mer