Lyst til å vinne en kraftig solcellelader?

Svar på våre 7 enkle spørsmål her.

Innholdsfortegnelse
Kompetansemål

Bærekraftig utvikling

23. juni, 2020
<a href="https://www.flickr.com/photos/zoidberg72/5123677941/">"sustainable cow"</a> <br /> Foto: Flickr.com/dr_zoidberg <br /> <a href="https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/">(CC BY-SA 2.0)</a>
«sustainable cow»

Foto: Flickr.com/dr_zoidberg

(CC BY-SA 2.0)

Bærekraftig utvikling er en samfunnsutvikling som imøtekommer dagens konsumbehov, uten å hindre kommende generasjoner i å tilfredsstille deres behov. Dette innebærer å føre en politikk som legger til rette for fornybare løsninger, begrenser offentlig og privat forbruk, og utnytter naturressursene på en forsvarlig og bærekraftig måte. Begrepet ble allment kjent etter Brundtlandkommisjonen i 1987. For første gang i verdenshistorien la en vekt på at naturen har en begrensning vi må ta hensyn til.

Områdene innenfor bærekraftig utvikling

I politisk sammenheng blir begrepet ofte brukt til å begrunne at økologi må settes foran økonomisk vekst. Det kan ikke innføres kortsiktige, økonomiske løsninger som kan skade miljøet. I stedet må det tas miljøvennlige tiltak som skaper et godt miljø og et rikt dyreliv. Klimaendringene i dag er hovedsaklig et resultat av økonomisk vekst i vestlige land, mens resultatene får konsekvenser i fattige land. Bærekraftig utvikling handler dermed også om å skape en økonomisk utvikling som ikke går utover miljøet, spesielt i fattige land.

Bildet viser at en bærekraftig utvikling bygger på en balanse mellom sosial og økonomisk utvikling, rettferdig forbruk og jordas kapasitet. Illustrasjon: UngEnergi
Bildet viser at en bærekraftig utvikling bygger på en balanse mellom sosial og økonomisk utvikling, rettferdig forbruk og jordas kapasitet. Illustrasjon: UngEnergi

 

I følge FN hadde vi hatt behov for hele 4 jordkloder dersom hele verden skulle hatt samme forbruk som en gjennomsnittlig amerikaner. Dette viser at forbruk har en stor innvirkning på miljøet, og at forbruksmønsteret er noe alle er nødt til å endre om bærekraftig utvikling skal bli en realitet, noe som er spesielt viktig i den vestlige verden. Dette er avgjørende for å oppnå bærekraftig utvikling. Sosial utvikling i den tredje verden medfører økt forbruk som øker klimagassutslippene. Fattige land prioriterer ofte økonomi fremfor miljø. Økonomisk hjelp fra rikere land er dermed svært viktig, slik at også disse landene kan skape et miljøvennlig samfunn.

 

FN lanserte i 2008 prosjektet REDD (Reduction of Emissions from Deforestation and forest Degradation). Seks prosent av jordas landareal består av tropisk skog, som gjennom fotosyntesen reduserer mengden CO2 i atmosfæren. Hvert femte sekund forsvinner det regnskog på størrelse med en fotballbane. Omtrent 50-90 % av alle plante- og dyrearter finnes i regnskogen, og mange millioner mennesker er avhengige av regnskogen for å overleve. Regnskogen lagrer omtrent 650 milliarder tonn karbondioksid, og avskoging fører til store utslipp. I følge FNs klimapanel kommer over 17 % av klimagassutslippene fra avskoging. Derfor er det svært viktig å bevare regnskogen, både for å redusere klimagassutslippene og for å bevare verdifulle plante- og dyrearter. REDD er et prosjekt som skal hjelpe utviklingsland å skape økonomisk vekst uten å ødelegge regnskogen. Ved at industriland gir støtte til bevaring av regnskogen, vil det lønne seg for utviklingsland å la regnskogen stå samtidig som industriland betaler for mange år uten utslippskutt.

Bærekraftig utvikling betyr ikke dårligere levestandard

Mange tror at bærekraftig utvikling og en miljøvennlig verden betyr dårligere levestandard og ofringer, men små tiltak kan utgjøre en svært stor forskjell dersom alle gir et bidrag. I første omgang vil en overgang fra fossil til fornybar energiproduksjon redusere klimagassutslippene betraktelig. Deretter vil en stor endring i transportsektoren med hybrid-, hydrogen-, elbiler og alternativt biodrivstoff være en enorm energigevinst. Digitalisering av samfunnet vil kutte behovet for papir, og dermed redusere hogsten av trevirke. I fremtiden kan det også være reelt å elektrifisere en større andel av industribransjen. Kombinasjonen av mange ting kan sammen bidra til å skape en bærekraftig utvikling, uten at det går utover levestandarden.

 

Gamle vaner er vonde å vende, og mange kvier seg derfor til tanken på redusert forbruk. En endring i forbruksmønsteret forbruket betyr imidlertid ikke dårligere levestandard. Mye av verdens forbruk er et resultat av liten kunnskap om forbruksutnytning. Blant annet kastes over en tredjedel av verdens produserte matreserver hvert eneste år, og hver nordmann kaster omtrent 50kg mat hvert eneste år. En stor del av denne maten kastes av matbutikker, resturanter og hotell. I mai 2015 ble det i Frankrike forbudt for matbutikker å kaste spiselig mat. I stedet skal maten gis bort gratis.

 

Det er ikke å stikke under en stol at det også kastes mye mat i private husholdninger. Gamle middagsrester står igjen i kjøleskapet til det mugner, og pålegg går ofte ut på dato. Med enkle grep kan dette forhindres. Hvorfor ikke ta med middagsrestene som lunsj? Tacorestene kan enkelt brukes som fyll på pizza, og gårsdagens pasta kan forfriske dagens salat. Erstatt årets sydentur med en tog- eller båttur til Geirangerfjorden, Lofoten, Stockholm eller København. Utforsk perlene i nærheten av deg, og spar sydenturen til neste år. Kjøp av et par klesplagg færre i året medfører at du heller kan bruke pengene på en konsert eller andre opplevelser. Anser du disse tiltakene som ofre?

 

Bærekraftig utvikling bygger altså på en balanse mellom økologi, sosial og økonomisk utvikling, der samfunnet kan oppleve økt velstand uten at det verken går utover klimaet eller de lokale miljøforholdene. På UngEnergi.no finner du mange ulike tekster knyttet til bærekraftig utvikling, utfordringer på veien, tips til hvordan du kan bli grønnere og konsekvenser av klimaendringene. Klikk gjerne på en av linkene nedenfor.

 

Økologisk fotavtrykk
Utfordringer fra fossilt til fornybart
Veien til en bærekraftig verden
Internasjonale klimaavtaler
Konsekvenser av klimaendringene
Gjør du ditt?

 

Kilder Nyttige lenker
Bruk som kilde
Denne artikkelen skrevet av UngEnergi er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge Lisens.
UngEnergi.no benytter informasjonskapsler for å gjøre brukeropplevelsen bedre Lukk Les mer