Lyst til å vinne en kraftig solcellelader?

Svar på våre 7 enkle spørsmål her.

Varmepumpe – lønnsomt?

4. november, 2021
Varmepumpe
©iStock.com/LCalek

Varmepumper har lenge vært tilgjengelig på markedet. Vi kan si at den ble aktuell for oss forbrukere sent på 90-tallet og salget skjøt fart mot år 2003, da Enova kom med et støttetilskudd.  Varmepumpen er i dag populær i norske hjem. Hvorfor?

 

Teknologien har vært til stede siden 1920-årene, og ideen siden 1800-tallet. Den første varmepumpen var ikke velegnet for lave temperaturer og sviktet da temperaturen kom under fem minusgrader. Etterhvert som varmepumpen forbedres, blir den enda mer attraktiv. Dagens pumper fungerer til temperaturer rundt 30-35 minusgrader, som er en stor forbedring. Dette gjør varmepumpen ettertraktet i norske hjem, og dagens salg av varmepumper er et produkt av den teknologiske fremgangen de siste årene. De beste varmepumpene er nærmest uproblematiske. Dette er nødvendig for et omfattende salg.

 

De som kjøper varmepumpe nevner sjeldent noe rundt miljøet. Det er egen fortjeneste som står til interessen. Diskusjonen ligger i hvor mange kroner de kan spare på strømutgiften. Det mange ikke vet er at miljøfortjenesten er like stor. En gjennomsnittlig husstand med fire personer vil ved å sette inn en varmepumpe spare miljøet for omtrent 150 000 kjørte km i CO2utslipp. Gjennomsnittlig kjører man 15 000 km i året. Det vil si at ved å installere varmepumpe, vil man på dens livsløp spare miljøet for ti år med bilkjøring. Helt siden Enovas støttetilskudd har prisen på varmepumper omtrent blitt halvert. Kan pris spille en så stor rolle, eller spiller også andre faktorer inn på varmepumpens popularitet?

 

Flere velger å ikke installere en varmepumpe på grunn av det estetiske. I senere tid er det kommet nye design som sklir rett inn i interiøret. Ulempen med dette er at nye designerpumper koster mer og har i tillegg litt lavere effekt. Dette vises også på salgstallene. Det er dessverre slik at man ikke kan få både topp utsende og super effekt i en og samme pakke. Dette er en stor ulempe siden det estetiske i huset betyr mye for folk flest. En designerpumpe har lavere effekt, som også gir en lengre økonomisk tilbakebetalingstid. Det tar lengre tid før varmepumpen har lønt seg å kjøpe. Dersom effekt og estetikk kan kombineres vil varmepumpen trolig bli mer attraktiv på sikt.

Hvor lønnsom er egentlig varmepumpen?

Alle tjener på å kjøpe varmepumpe, uansett hvilken type de ender opp med å kjøpe. Med en vanlig luft-til-luft varmepumpe til rundt 20 000 kr er det vanlig å spare mellom fem og ti tusen i året, avhengig av husets areal og strømprisen. Det betyr at det vil ta mellom to til fire år å spare inn utgiftene. Varmepumpen har altså en tilbakebetalingstid på to til fire år. Pumpen derimot har en levetid på hele 15 år. Da står du igjen med omtrent 10 år med billig strøm. Med et vannbårent system vil en varmepumpe kunne dekke 80 % av energibehovet. Nå får du også tappevannet med i beregningen. Hus med slike anlegg er ofte større, derav er også innsparingen større. Har du også ungdommer i hus, som gjerne dusjer hver dag, øker fortjenesten ytterligere.

 

Varmepumpe og solcellepanel har vært på markedet i omtrent like lang tid, de startet begge som dyre nyvinninger. Nå er det et stort gap mellom dem. Varmepumpesalget skyter til værs og blir stadig billigere mens solcellene fortsatt sliter med dyre produksjonspriser. Når varmepumpen blir billigere og mer effektiv, er det ikke rart at salget stiger. Det er fristende å kjøpe en varmepumpe når dette kan føre til en billigere strømregning. I Norge er varmepumpen blitt et vanlig syn grunnet denne teknologiske fremgangen.

 

Varmepumpen er et konkret tiltak man kan gjøre for å spare miljøet. Enova gav salget fotfeste og nyere politikk, samt den stadige satsingen på fornybar energi fremmer salget. Nye krav til energieffektivitet gjennom byggeforskrifter og energimerking setter krav om varmepumper til nye byggverk. Vi kan si at teknologien har passert teststadiet. Varmepumpen er et av de beste tiltakene du som enkeltforbruker kan gjøre for å spare miljøet. Interiørmessig er ikke varmepumpen særlig “trendy”, likevel kan den anses som en trend i et samfunnsperspektiv. Flertallet ønsker å kjøpe den, gjør du?

 

Kilder Nyttige lenker
Bruk som kilde
Ikon for Creative Commons-lisens Denne artikkelen skrevet av UngEnergi er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge Lisens.
UngEnergi.no benytter informasjonskapsler for å gjøre brukeropplevelsen bedre Lukk Les mer