Lyst til å vinne en kraftig solcellelader?

Svar på våre 7 enkle spørsmål her.

Hva er Earth Hour?

3. august, 2022

I slutten av mars hvert år markeres Earth Hour. Dette er en symbolsk markering der mennesker over hele kloden slukker lyset i 60 minutter for å vise og skape engasjement rundt kampen mot klimaendringene. Mange hundre millioner mennesker fra over 190 land deltar, men hva er poenget? Hjelper det egentlig å skru av lyset i 60 minutter?

 

SCR_230693

Foto: WWF Norge

 

Måten vi lever på har påvirket jordkloden på både positive og negative måter. Det er de negative konsekvensene WWFWWF Verdens naturfond, eller World Wide Fund for Nature på engelsk, er en internasjonal miljøorganisasjon., som står bak Earth Hour, ønsker å sette i fokus. Menneskelig aktivitet truer i dag flere arter enn noen gang før og én fjerdedel av verdens arter står i fare for utryddelse. I tillegg antas det at plastforsøplingen i havet har blitt ti ganger verre bare siden 1980, noe som påvirker flere hundre marine arter. Klimagassutslippene våre har bidratt til en global temperaturøkning, noe som kommer med flere konsekvenser. Blant disse er mer ekstreme værforhold som tørke, skogbranner og stormer. Effektene på det biologiske mangfoldetBiologisk mangfold handler om mangfoldet av levende organismer. Begrepet handler ofte om antall arter. er også forventet å være store, hvorav noen er allerede synlige. Du kan lese mer om miljø og klima her.

 

Symbolikk

WWF ønsker at markeringen skal være et symbol som inspirerer til større og flere handlinger mot klimaendringene, og et symbol for at vi må hjelpe til med å beskytte planeten. Første gang Earth Hour ble avholdt var i Sydney i 2007, og siden har det spredd seg til et verdensomspennende fenomen. I dag er det omtalt som verdens største grasrotbevegelse for miljøet. 

 

Her til lands har et stort antall kommuner, bedrifter og privatpersoner deltatt siden 2009. Det er vanlig at kjente norske bygninger som Slottet, Stortinget, Operahuset i Oslo og Nidarosdomen slukker lysene samtidig som folket. Ifølge tall fra Statnett, sank det norske strømforbruket med 150 000 kW under Earth Hour i 2013, noe som tilsvarer årsforbruket til litt over ni norske gjennomsnittshusholdninger. Men siden det spares relativt lite strøm under Earth Hour, er det da noen vits i å delta? 

 

 

Svaret ligger i at Earth Hour er en symbolsk markering som ikke handler om å spare mest mulig strøm på en time. På grunn av dette bør man se på det reduserte strømforbruket som en bekreftelse på at det er mange som deltar på markeringen og bryr seg. Målingene av reduksjonen i strømforbruk under Earth Hour ble brukt som en indikator for kampanjens suksess fra år til år. WWF sluttet å måle strømsparingen i 2013 fordi symbolikken bak kampanjen var viktigere enn strømsparingen. I tillegg gikk Norge i større grad over til bruk av LED-pærer, noe som endret sammenligningsgrunnlaget fra tidligere år.

 

Som nevnt ovenfor, har begivenheten en viktigere symbolikk enn å bare slukke lyset. Earth Hour er ment som en påminnelse for folk, bedrifter og myndigheter om å ta ansvar for sine økologiske fotavtrykk og å finne og gjennomføre gode løsninger for klimaendringene og utfordringene som kommer med dem. De som deltar på Earth Hour både snakker om og deler informasjon om kampanjen og viktigheten av å ta vare på miljøet. På denne måten blir Earth Hour en kampanje som retter søkelyset mot kampen mot klimaendringene. 

 

Oppnåelser

Markeringen av Earth Hour har ført til større engasjement og bevissthet rundt klimaendringene og kampen mot dem. Mange har tatt initiativ og gjort noe forbi det å bare slukke lyset, noe som har resultert i viktige oppnåelser. Blant disse er installasjonen av flere hundre tusen LED-pærer i USA, større restriksjoner mot avskoging i Paraguay, beskyttelse for marine arter i flere millioner hektar1 hektar = 10 000 m² hav i Argentina og bedre utdanningsprogrammer for skoler i Thailand og Taiwan.

 

Du kan lese om flere oppnåelser her.

 

Kritikk

Ikke alle er tilhengere av Earth Hour. Det kan argumenteres at markeringen virker mot sin hensikt. Selv om strømforbruket synker under markeringen, vil ikke alle strømprodusenter eller kraftverk nødvendigvis dempe produksjonen ettersom den vil være på vanlig nivå i løpet av én time. I tillegg er det mange som tenner stearinlys for å kunne belyse hjemmet etter at de har slukket lyset. Stearinlys slipper ut CO2 ved forbrenning, og er mange ganger mindre energieffektive en de lyspærene vi slukker. Slik kan CO2-utslippene øke litt ved Earth Hour, noe som ikke passer fullstendig med symbolikken bak markeringen. I tillegg kan markeringen skape et bilde av at kampen mot klimaendringene er så lett som å slukke lyset av og til, noe den ikke er.

 

Oppsummering

Hvert år deltar millioner av mennesker i markeringen av Earth Hour ved å slukke lysene i én time for å skape større bevissthet og engasjement rundt kampen mot klimaendringene. Det å slukke lyset i én time stopper ikke klimaendringene av seg selv, men WWFWWF Verdens naturfond, eller World Wide Fund for Nature på engelsk, er en internasjonal miljøorganisasjon., som organiserer Earth Hour, ønsker at markeringen skal være et symbol som inspirerer til større og flere handlinger mot klimaendringene. Earth Hour får noe kritikk for å kunne virke mot sin egen hensikt. Det kan likevel argumenteres at Earth Hour kommer med mye positivt: Mange av de som deltar har tatt ekstra initiativ, noe som har ført til viktige oppnåelser innen energieffektivisering og beskyttelse av biologisk mangfoldBiologisk mangfold handler om mangfoldet av levende organismer. Begrepet handler ofte om antall arter.

 

 

 

Bilder i denne artikkelen er delt med tillatelse fra WWF Norge.

 

Kilder Nyttige lenker
Bruk som kilde
Ikon for Creative Commons-lisens Denne artikkelen skrevet av UngEnergi er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge Lisens.
UngEnergi.no benytter informasjonskapsler for å gjøre brukeropplevelsen bedre Lukk Les mer