Lyst til å vinne en kraftig solcellelader?

Svar på våre 7 enkle spørsmål her.

Produksjon med skitten energi

22. juli, 2022
Dagens smarttelefoner blir mer og mer komplekse og koster derfor mer energi å produsere. Foto: vpnsrus.com
Dagens smarttelefoner blir mer og mer komplekse og koster derfor mer energi å produsere. Foto: vpnsrus.com

I dagens samfunn er smarttelefoner overalt. Siden 2007 er det produsert mer enn 7 milliarder smarttelefoner, nesten nok til å gi en til alle mennesker på jorda. I tillegg gis det ut nye modeller hvert eneste år av de store mobilselskapene. For å utkonkurrere konkurrentene må disse telefonene være stappfulle med nye funksjoner, noe som har ført til at smarttelefoner de siste årene bare har blitt stadig mer kompliserte. Dette har også vært med på å gjøre miljøkonsekvensene ved produksjon av smarttelefoner større enn noen gang.

 

Energieffektivisering og strømbruk

De siste årene har vi sett stor energieffektivisering i smarttelefonene våre, og de bruker ikke like mye strøm som det en smarttelefon fra 2007 brukte. Dette er fordi skjermene og komponentene har blitt bedre og mer energieffektive. Den direkte bruken av en smarttelefon bruker ikke like mye strøm som før, noe som er en svært positiv utvikling i verdens mange mobiler.

 

Dessverre gjelder ikke denne utviklingen for alle deler av livsløpet til en mobil. I kontrast til

CO2-utslipp i de forskjellige livsfasene til en mobil. Som du ser står produksjon for mesteparten av CO2-utslippene.
CO2-utslipp i de forskjellige livsfasene til en mobil. Som du ser står produksjon for mesteparten av CO2-utslippene. Bilde: ©Greenpeace. Oversatt til norsk med tillatelse fra Greenpeace.

bruksfasen til en mobil har produksjonsfasen blitt mer energikrevende enn før. Kompleksiteten av dagens smarttelefoner har ført til at mengden energi som kreves for å produsere en smarttelefon har økt. I tillegg produseres det flere smarttelefoner enn før, noe som har gjort at produksjonen av mobiltelefoner de siste 10 årene har krevd rundt 1000 TWh med strøm. Dette tilsvarer ca. like mye som India, et land med mer enn 1,3 milliarder innbyggere, bruker totalt på et år. En stor andel av dette strømforbruket er fra bare de siste få årene, der vi har sett en enorm vekst i antall solgte mobiler. I 2016 ble det solgt mer enn 1,4 milliarder smarttelefoner, nesten 12 ganger mer enn i 2007. Med videre befolkningsøkning og heving av generell levestandard, er det forventet at dette tallet vil mangedobles innen få år og dermed øke strømforbruket ytterligere.

 

Hvor miljøvennlig er produksjonen?

I utgangspunktet er ikke en økning i strømforbruk et problem, så lenge strømmen er produsert miljøvennlig. Problemet ligger i at mesteparten av mobilproduksjonen skjer i asiatiske land, der store deler av energien kommer fra fossile energikilder. Kina og Hong Kong alene sto i 2016 for produksjonen og sammensetningen av hele 54% av alle smarttelefoner. Kina har et strømnett som i stor grad hviler på fossile energikilder, der rundt 67% av all strømmen kommer fra

Kullkraftverk fra Shuozhou i Kina. Det kinesiske strømnettverket er veldig avhengig av kullkraft. Er det da forsvarlig å bruke denne energien til å produsere mobiltelefoner? Ville du betalt ekstra for en mobiltelefon produsert med fornybar strøm?
Kullkraftverk fra Shuozhou i Kina. Det kinesiske strømnettverket er i dag veldig avhengig av kullkraft. Er det da forsvarlig å bruke denne energien til å produsere mobiltelefoner? Ville du betalt ekstra for en mobiltelefon produsert med fornybar strøm? Bilde: Kleineolive

forbrenning av kull. I Sør-Korea, et land kjent for sin store teknologiske industri, er også strømnettet i stor grad avhengig av ikke-fornybare energikilder. Dette fører til at produksjonen av mobiltelefoner står for svært store utslipp av klimagassen CO2.

 

Det er fort gjort å tro at situasjonen er håpløs, men endring pågår faktisk i dette øyeblikket. Flere av de største mobil- og IT-selskapene har forpliktet seg til å jobbe mot produksjonskjeder og datasentre som driftes med 100% fornybar energi. Kina har forpliktet seg til å drastisk øke andelen fornybar energi i strømnettet sitt over de neste årene, og satser stort på sol- og vindenergi. Dette vil gjøre at produksjonen av mobiltelefoner blir langt mer miljøvennlig enn tidligere.

 

Les mer om Kinas satsning på fornybar energi her.

 

Det er to grunner til denne utviklingen:

For det første har fornybar energi mange steder blitt billigere. Teknologien blir bedre og effektiviteten øker, slik at prisen per enhet med strøm går ned. I tillegg har verdenssamfunnets fokus på miljøvern og klimautfordringer økt. Flere og flere mennesker tror på global oppvarming, og vi bryr oss mer og mer om at de produktene vi kjøper skal være minst mulig skadelig for naturen. Derfor blir det i selskapenes beste interesse å holde produktene så miljøvennlige som mulig. Dette er et klassisk eksempel på at forbrukerens mening er ekstremt viktig for selskapene, og til syvende og sist er det vi som bestemmer hvordan markedet skal se ut.

Kilder Nyttige lenker
Bruk som kilde
Ikon for Creative Commons-lisens Denne artikkelen skrevet av UngEnergi er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge Lisens.
UngEnergi.no benytter informasjonskapsler for å gjøre brukeropplevelsen bedre Lukk Les mer