Lyst til å vinne en kraftig solcellelader?

Svar på våre 7 enkle spørsmål her.

Norges mest miljøvennlige skole!

2. august, 2022
Illustrasjon: Rambøll/KHR Arkitekter
Illustrasjon: Rambøll/KHR Arkitekter

Høsten 2018 åpnet nye Heimdal VGS, og under planlegging og bygging av skolen har Sør Trøndelag Fylkeskommune (STFK), nå Trøndelag Fylkeskommune (TFK), tatt miljøbevisste avgjørelser. Enova har støttet prosjektet med 21 470 000 kroner, og tror prosjektet vil bane vei for at byggebransjen tar mer miljøbevisste valg i fremtiden.

Foto: Skanska
Foto: Skanska

 

Det er ingen tilfeldighet at det har blitt satset på klimavennlige løsninger under byggingen og planleggingen av Heimdal VGS. TFKs regionale klimaplan (da STFK) sier at fylkeskommunen setter som mål å redusere sine egne CO2-utslipp med 50% innen 2020. De gjorde det derfor tydelig at det skulle satses på klimavennlige og innovative løsninger, og inngikk i begynnelsen av prosjektet et samarbeid med ZEB (Zero Emission Buildings). Dette er et nasjonalt forskningssenter som utvikler løsninger for hus hvor det er lite eller null utslipp av klimagasser. Det er derfor tatt i bruk mange spennende og innovative løsninger i den nye skolen.

 

 

Noen av de klimavennlige løsningene:

På taket til Heimdal VGS skal det installeres en solcellepark på i underkant av 2000 m2. Solcelleparken har en forventet årsproduksjon på 300 000 kWh i året. Dette skal dekke rundt 40% av skolens energibehov med egenprodusert fornybar energi.

 

Foto: Trøndelag fylkeskommune
Foto: Trøndelag fylkeskommune

Det skal også installeres batterier så man kan lagre overskuddsenergi. På denne måten kan man lade opp batteriene fra solcelleparken når det er sol, og bruke strømmen når det er overskyet eller på kveldstid når det ikke er sol.

 

Noen av vinduene på skolen vil ha elektrokromatisk glass. Dette er en type glass som kan endre farge ved å sende en svak strøm gjennom glasset. Slik kan man til enhver tid regulere hvor mye varme og lys slipper igjennom. Det tar rundt 15 minutter for glasset å gå fra gjennomsiktig til mørkt. Heimdal VGS er et av de første byggene i Norge som tar i bruk denne teknologien.

 

 

Skolen er bygget som et passivhus, noe som gjør bygget mye mer energieffektivt enn hva som er lovpålagt. Det stilles strenge krav til passivhus når det kommer til bla.a. isolasjon, belysning, oppvarmingsbehov og hvor man får energien sin fra. Les mer om passivhus her.

 

En CHP-maskin (combined heat and power) skal bidra til oppvarming og strømproduksjon. Dette er en maskin som generer strøm, men hvor også overskuddsvarmen fra strømproduksjonen blir utnyttet. CHP-maskinen skal gå på biogass. Energien skal brukes internt i bygget, mens det meste av overskuddsvarmen vil bli sendt til svømmeanlegget Husebybadet som ligger like ved skolen.

 

Vil elevene merke noen forskjell?

Tor Bitustøyl, avdelingsleder på Heimdal VGS, tror elevene på nye Heimdal VGS vil bli mer miljøbevisste i og med at de går på Norges mest miljøvennlige skole. Noen av de klimavennlige løsningene vil være gjort synlige, og lærerne ved skolen vil trekke dette frem og bruke dette i undervisningen for det det er verdt.

Kilder Nyttige lenker
Bruk som kilde
Ikon for Creative Commons-lisens Denne artikkelen skrevet av UngEnergi er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge Lisens.
UngEnergi.no benytter informasjonskapsler for å gjøre brukeropplevelsen bedre Lukk Les mer