Lyst til å vinne en kraftig solcellelader?

Svar på våre 7 enkle spørsmål her.

Verdens første flytende vindmøllepark, en vind vind situasjon!

2. august, 2022
En Hywind vindmølle ved siden av Big Ben Illustrasjon: https://production.presstogo.com/mars/search_solr.searchobjects?p_com_id=34&p_ptl_id=14225&p_oty_id=110136&p_lae_id=2&p_qcl_id=1
En Hywind vindmølle ved siden av Big Ben Illustrasjon: Statoil ASA

Statoil er for fullt i gang med et nytt offshore vindkraftprosjekt. Ved slutten av 2017 skal en flytende vindmøllepark på omtrent 4 kvadratkilometer stå klar 25 kilometer utenfor Peterhead i Skottland. Anlegget består av fem 6 MWs vindmøller og skal flyte i et område med en vindhastighet på 10 meter per sekund. Parken vil til sammen produsere ca 30 MW og forventes å kunne gi strøm til om lag 20 000 britiske hushold i løpet av 2018.

 

Prosjektet kalles Hywind Pilot Park og er et pilotprosjekt drevet av Statoil og selskapet Masdar med mål om å vise at en flytende vindmøllepark kan ha lavere kostnader og lavere risiko. Statoil hevder de har redusert kostnadene med 60-70% per MW fra det første prøveprosjektet i Norge og forventer å få det ned ytterligere frem mot 2030. Med prosjektet ønsker de også å fremme muligheten for flytende vindkraft som et konkurransedyktig alternativ til andre fornybare energiløsninger, som bunnfast havvind og sol.

 

Norge har en viktig jobb under utviklingen av vindmølleparken. Enkelte deler til anlegget blir produsert i Spania, men for å sette det sammen trengs det store, dype havner og det er her norge kommer inn i bildet. Som oljenasjon har vi allerede slike havner tilgjengelige på grunn av produksjon av oljeplattformer og annen offshore næring, i tillegg har norske oljeselskap mye erfaring og kompetanse som kan brukes til produksjon av vindmøllene. På grunn av dette settes de massive vindmøllene sammen på Stord, Hordaland, av selskapet NorSea.

 

Film: Statoil ASA
Illustrasjon av teknikken brukt til Hywind vindmøllene, kalt The Spar. Illustrasjon: UngEnergi
Illustrasjon av teknikken brukt til Hywind vindmøllene, kalt The Spar. Illustrasjon: UngEnergi

Fordi vindmøllene skal bygges 25 kilometer ut i havgapet kan man jobbe med store dimensjoner. Vindmøllebladene i Hywind Park kommer til å være 77 meter lange og høyden på hele den 170 meter lange vindmøllen ville tårnet høyt over blant annet Big Ben i London. En annen fordel med offshore er at man ser for seg at den betente debatten rundt estetiske sider ved vindmøller ikke kommer til å være fremtredende, siden de ikke “trenger inn i naturen” på samme måte som landlige vindmøller. Man kan også unngå noe av skaden på sjøfugler.

 

Innenfor offshore vindkraftteknologi finnes det foreløpig tre hoveddesign: Semi-Submersible, The Tension Leg og Spar. Sistnevnte er teknikken brukt i Hywind Pilot Park. Teknikken bygger på en rekke anker ankret fast i bunnen som holder fast en vindmølle, med ballast under. Ballasten inneholder sand og vann og senkes dypt ned i havet for å unngå voldsomme bevegelser som lett oppstår nærmere havoverflaten. Denne typen ballast holder vindmøllen stødig i tillegg til å ta mindre plass enn en rekke andre ballast typer.

 

Hywind Pilot Park er bare en av fire stor skala offshore vind prosjekt Statoil holder på med, og kun et av over 40 prosjekt rundt om i hele verden. Fra Japan til Portugal og USA til Kina bygges det og forskes det nå på nye løsninger for offshore vind i et kappløp om å få utviklet den beste teknologien, kjappest. Fordi alle vil konkurrere i det stadig voksende offshore-verdensmarkedet.

Kilder Nyttige lenker
Bruk som kilde
Ikon for Creative Commons-lisens Denne artikkelen skrevet av UngEnergi er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge Lisens.
UngEnergi.no benytter informasjonskapsler for å gjøre brukeropplevelsen bedre Lukk Les mer