Lyst til å vinne en kraftig solcellelader?

Svar på våre 7 enkle spørsmål her.

Om mobilbatteriet varte evig

2. august, 2022
Det er vanlig å finne litium-ionbatterier i mobiler. Foto: UngEnergi
Det er vanlig å finne litium-ionbatterier i mobiler. Foto: UngEnergi

Den teknologiske utviklingen har gjort mobilene våre til små PCer vi har i lomma. De har lynraske, kraftige prosessorer, skarp skjerm og lar oss spille og surfe til fingrene våre faller av… eller til batteriet dør.

 

Batterilevetiden er kanskje den største utfordringen til den stadig mer energikrevende teknologien i mobilene. Se for deg en fremtid der batteriet varte i ukevis! Nå om dagen blir man nødt til å gå rundt med powerbanks i lomma når batteriet ikke leverer nok strøm til én dags bruk.

 

Selv om man prøver å ta så godt vare på mobilbatteriet som mulig (f.eks. ved å holde det mellom 40 % og 80 % oppladet, og ikke utsette det for vann, ekstrem varme eller kulde), vil ikke litium-ionbatteriet i mobilen kunne vare evig. Etter et par års bruk blir det så dårlig at man begynner å irritere seg over det. I stedet for å stresse med powerbanks er det mulig å kjøpe nytt mobilbatteri og få noen profesjonelle til å bytte det. Men det kan også være fristende å bare kjøpe en ny mobil, ikke sant? Etter å ha hatt mobilen i la oss si 3 år, er det vel på tide med en ny? Men visste du at det å produsere en ny mobil er den minst miljøvennlige fasen i en mobils liv? Med andre ord; det er det å kjøpe ny mobil som er ille i et miljøperspektiv, ikke selve bruken av mobilen.

 

Hvis man ser bort fra knust skjerm, vannskader og lignende, er det trolig dårlig batterilevetid som gjør at man synes det er på tide med en ny mobil. Derfor ville det vært fantastisk, for både vår komfort og miljøet, om vi kunne finne opp et batteri som var lite, lett og med stor kapasitet! Og ja – det forskes på batterier i dag. Det gjenstår å se hva forskerne kommer fram til. Eller kanskje det blir vår generasjons oppgave å finne opp et super-batteri, slik at vi kan se tilbake på “gamle dager” og le av da vi måtte lade mobilen minst én gang om dagen.

 

Lavt batteri. Foto: UngEnergi
Lavt batteri. Foto: UngEnergi

 

Les også: Hovedtekst om batteri

 

Kilder Nyttige lenker
Bruk som kilde
Ikon for Creative Commons-lisens Denne artikkelen skrevet av UngEnergi er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge Lisens.
UngEnergi.no benytter informasjonskapsler for å gjøre brukeropplevelsen bedre Lukk Les mer