Lyst til å vinne en kraftig solcellelader?

Svar på våre 7 enkle spørsmål her.

Vindfullt og vakkert på Bessakerfjellet

2. august, 2022

Sommeren 2014 tok vi i Ung Energi turen nord på Fosenhalvøya til Roan kommune og Bessakerfjellet vindkraftverket. Her ble vi møtt av senioringeniør Oddleiv Brovold fra TrønderEnergi Kraft AS, selskapet som er byggherre og eier av kraftverket.

 

Populært turområde og besøksmål

Vi befinner oss på toppen av Bessakerfjellet. Her, 380 meter over havet, er det både vindfullt og vakkert. Bessakerfjellet har i etterkant av at vindkraftverket ble satt opp, blitt et populært turområde. Med noe utbygging av vei og anlegging av ei flott utsiktsstue, Møllestua, har man tilrettelagt for at flere skal kunne besøke området. Møllestua er åpen for alle, her kan man nyte en kopp kaffe og den flotte utsikta utover havet og det flotte landskapet rundt oss. Det er ikke vanskelig å forstå at dette har blitt et populært sted blant lokalbefolkning og folk forøvrig.

Ellers er Møllestua brukt til å holde foredrag i forbindelse med nye vindkraftverk som TrønderEnergi planlegger. Da stiller lokale gjerne opp og forteller hva anlegging av kraftverket har gjort for Bessaker. 15 grunneiere får betalt for leie av grunn til vindkraftverket. I tillegg brukes stua i forbindelse med at alt fra barnehager til universiteter besøker vindkraftverket for omvisning og for å lære om vindkraft.

Strøm til 9000 husstander

Bessakerfjellet vindkraftverk, som ved ferdigstilling var landets nest største vindkraftverk, hadde byggestart i 2006 og stod ferdig i 2008. Tyske Enercon er leverandør av turbinene som rager hele 64 meter over bakken og har en rotordiameter på 71 meter. Kraftverket, som et av TrønderEnergis totalt tre hel- og deleide vindkraftverk, består av 25 turbiner med en årlig produksjon på 175 GWh. 25 Vindturbiner har med andre ord potensiale til å forsyne nesten 9000 norske husstander i året.

Oddleiv forteller at foruten å produsere ren kraft og glede folk, har kraftverket vært positivt for TrønderEnergi på andre vis. Gjennom målinger og kontrollering av hver enkelt turbin som gjøres til enhver tid, har man i ettertid lært mye av å bygge dette kraftverket. – Det er f. eks ikke de vindturbinene som man på forhånd antok kom til å generere mest strøm som gjør nettopp det. Slike erfaringer har vært nyttige ved etterfølgende prosjekter.

Fire nye turbiner

TrønderEnergi har fått konsesjon til å bygge fire nye vindturbiner i utbyggingen som

har fått navnet Bessakerfjellet ΙΙ. Konsesjonssøknaden til prosjektet er godkjent, men alt er ikke helt klart enda. Utbyggingen skal ikke kjøres som et eget prosjekt, da det er så lite, men i forbindelse med prosjektet på Roan. Dette ligger dermed enda noe fram i tid, men det er ingen tvil om at vindkraftverk er noe som er kommet for å bli på Fosen.

Vi tok mange fine bilder fra besøket vårt i vindkraftverket som du kan se under.

 

SAMSUNG CSC
Foto: UngEnergi
SAMSUNG CSC
Foto: UngEnergi
IMG_3823_2029_
Foto: UngEnergi
IMG_3826_6484_
Foto: UngEnergi
IMG_3836
Foto: UngEnergi
IMG_3834
Foto: UngEnergi
2014-08-14 14.00.23
Foto: UngEnergi
SAMSUNG CSC
Foto: UngEnergi
SAMSUNG CSC
Foto: UngEnergi
SAMSUNG CSC
Foto: UngEnergi
SAMSUNG CSC
Foto: UngEnergi
SAMSUNG CSC
Foto: UngEnergi
SAMSUNG CSC
Foto: UngEnergi

Takk til

  • TrønderEnergi
  • Sarepta Energi
  • Oddleiv Brovold, Senioringeeniør TrønderEnergi Kraft AS
Kilder Nyttige lenker
Bruk som kilde
Ikon for Creative Commons-lisens Denne artikkelen skrevet av UngEnergi er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge Lisens.
UngEnergi.no benytter informasjonskapsler for å gjøre brukeropplevelsen bedre Lukk Les mer