Lyst til å vinne en kraftig solcellelader?

Svar på våre 7 enkle spørsmål her.

UseITsmartly – ungdom kan gjøre en forskjell

2. august, 2022

Har du tenkt på at all teknologien du bruker krever mye energi? Prosjektet useITsmartly fokuserer på kreative ideer til hvordan vi kan bruke informasjonsteknologi smartere, altså mer energieffektivt, slik at vi kan spare miljøet. Kanskje du sitter på en kreativ idé eller bare vil ha tips til hvordan du kan gjøre hverdagen din litt mer miljøvennlig? Les og finn ut!

 

Logo_Home
©useITsmartly

Hva er UseITsmartly?


UseITsmartly er et samarbeidsprosjekt hvor en gruppe personer med ulik bakgrunn, slik som universitetsprofessorer, skolelærere og IT-eksperter, jobber sammen for å bedre bruken av IKT. Målet deres er å kommunisere med og gjennom ungdom om nye kreative konsepter for smart bruk av IT, derav navnet Use-IT-smartly.

 

Slik ser det ut når ekspertene diskuterer ideene! Ideene henger på et ark på en tavle, og blir flyttet høyere opp dersom de er mulige teknologisk sett, og til høyre jo bedre de er fra et sosialt perspektiv. De rosa lappene er fra teknologi-ekspertene og de gule er fra de som vurderer ideene ut fra et sosialt perspektiv. Øverst ser du problemstillingen.
Foto: UngEnergi

De som jobber med prosjektet kommer fra fem ulike europeiske land; Østerrike, Danmark, Tyskland, Nederland, og Norge. Gjennom flere samlinger og workshops ønsker de å sammen finne en måte å vise oss ungdom hvordan smartere bruk av IT kan hjelpe Europa å nå 2020-målene.

 

Mellom samlingene samarbeider de også aktivt med ungdom i hjemlandet sitt, for det er ungdom som er målgruppen for prosjektet. Vi var så heldige å få delta som eksperter på en workshop i Nederland. I forkant av workshopen hadde de snakket med ungdommer i hjemlandene sine og bedt de komme med ideer til hvordan vi kan bruke teknologi mer energieffektivt. Under workshopen ble disse diskutert og rangert etter hva som ville fungere både sett fra et teknologisk og et sosialt perspektiv. Her er alle sju problemstillingene.

 

Hva er IT, og hva har det med miljøet å gjøre?

Informasjonsteknologi (IT) er datamaskiner og kommunikasjonsutstyr som har en viss “intelligens”, slik som smarttelefoner, TVer, PlayStation og datamaskiner. I det siste har bruken av disse tatt helt av, og samlet er dette både energikrevende og forurensende. Hver gang vi ser en YouTube-video, slipper vi ut en liten mengde CO2. Hvis vi tenker på alle YouTube-videoene vi ser tilsammen, blir det fort mange tusen tonn. I tillegg krever det energi å produsere alle disse teknologiske apparatene, og avfallshåndteringen av gammelt IT-utstyr burde vært bedre i mange land.

 

Hva kan vi gjøre?

Det er lite realistisk at alle slutter å se på YouTube-videoer, bruke sosiale media eller begynner å skrive skoleoppgaver for hånd. Derfor handler det ikke om at vi skal slutte å bruke IT, men hvordan vi kan bruke teknologien mer effektivt, og på denne måten spare strøm og miljøet uten at det går for mye utover komforten vår. Vi ønsker at ting skal være lettvint, raskt og enkelt, og mange er ikke villige til å ofre noe for miljøet. UseITsmartly ser blant annet på kreative ideer der den miljøvennlige løsningen også er den mest praktiske og brukervennlige.

 

Det er ikke nødvendigvis så mye som skal til for å spare miljøet en hel del, problemet er kanskje at vi ikke er bevisste på hva vi bør gjøre og hvorfor. Har du tenkt på hvorfor du skal skru av datamaskinen din når du ikke bruker den? Visste du at det er langt mer miljøvennlig med WiFi enn med 3G/4G? Under workshoppen i Nederland fikk vi en rekke gode tips til hvordan vi kan bruke IT på en langt smartere måte, og noe av det beste er kanskje at alle disse ideene kom fra ungdommer på vår egen alder.

 

Her er noen enkle tips til hvordan du kan gjøre din hverdag litt mer miljøvennlig:

Skru TVen og PCen helt av istedenfor stand-by, fordi stand-by krever strøm Foto: UngEnergi
Skru TVen og PCen helt av istedenfor stand-by, fordi stand-by krever strøm Foto: UngEnergi
Ta laderen ut av stikkontakten når du ikke lader mobilen, PCen og andre apparater. “Strømmen går” fortsatt om du ikke lader! Foto: UngEnergi
Ta laderen ut av stikkontakten når du ikke lader mobilen, PCen og andre apparater. “Strømmen går” fortsatt om du ikke lader! Foto: UngEnergi
Hvor lenge har du hatt mobilen din? Klarer du å ha den i ett år til? To år? Er det virkelig nødvendig med det nyeste av det nye hele tiden? Foto: UngEnergi
Hvor lenge har du hatt mobilen din? Klarer du å ha den i ett år til? To år? Er det virkelig nødvendig med det nyeste av det nye hele tiden? Foto: UngEnergi
PCer kan du sette i “dvale” eller “hvilemodus” hvis du ikke vil skru den av. Da er dokumentene og programmene åpne slik du forlot dem. Foto: UngEnergi
PCer kan du sette i “dvale” eller “hvilemodus” hvis du ikke vil skru den av. Da er dokumentene og programmene åpne slik du forlot dem. Foto: UngEnergi
Ta godt vare på apparatene dine og reparer dem istedenfor å kjøpe nye. Det er ofte billigst, og det sparer miljøet for mye avfall. Hvis du må kvitte deg med noe elektronisk, pass på å levere det inn til resirkulering. I Norge kan du levere inn såkalt EE-avfall (altså apparater som går på strøm eller batterier) til butikker som selger varen du skal resirkulere, eller du kan levere EE-avfallet til et kommunalt mottak. Bare ikke kast det i restavfall! Foto: Anne Sofie Gjestrum, Miljødirektoratet
Ta godt vare på apparatene dine og reparer dem istedenfor å kjøpe nye. Det er ofte billigst, og det sparer miljøet for mye avfall. Hvis du må kvitte deg med noe elektronisk, pass på å levere det inn til resirkulering. I Norge kan du levere inn såkalt EE-avfall (altså apparater som går på strøm eller batterier) til butikker som selger varen du skal resirkulere, eller du kan levere EE-avfallet til et kommunalt mottak. Bare ikke kast det i restavfall! Foto: Anne Sofie Gjestrum, Miljødirektoratet

 

På workshopen ble det tatt opp mange ideer som er litt mer teknologisk krevende, men interessante.

Skal ideen være gjennomførbar og bli vellykket må den ikke bare være mulig, men også kunne integreres i samfunnet. Derfor ble ideene både diskutert fra et teknologisk og et sosialt perspektiv.
Foto: UngEnergi

Her er et lite utvalg:

  • En TV som skrur seg av når den merker at ingen har sett på den på en stund.
  • En app på mobilen der du kan stille inn at mobilen skur seg av om natta og skrur seg på igjen før du våkner på morgenen.
  • Bruke energien du genererer når du sykler til å lade batterier i f.eks. mobil. Kan være installert i spinningsyklene i treningsrom.
  • En idé som ikke er teknologisk krevende, men kanskje vanskelig å gjennomføre ellers: En liste over hvor mye energi forskjellige apparater bruker.
  • Gratis Wi-Fi over alt, slik at folk ikke skal bruke 3G. (Men dette vil sikkert bare resultere i at folk surfer mer på nettet og bruker mer strøm. Dessuten er det et spørsmål om sikkerhet og hacking).
  • Gjøre seg nytte av varmeenergien fra varme servere.
  • Én lader som kan brukes på mange forskjellige apparater.

 

IT-peers


Mange ser at ungdom har lettere for å høre på andre ungdommer, enn på voksne. Derfor har UseITsmartly-teamet en plan om å lære opp noen få ungdommer til å bli “IT-peers”, som er “eksperter” på hvordan man skal bruke IT “smartly”. Disse ungdommene skal deretter spre budskapet til andre ungdommer, og vise dem hvordan og hvorfor vi skal spare strøm med IT, og ikke minst gjøre dem bevisst på det. Se for deg at en ungdom på samme alder som deg eller ett år eldre fikk en skoletime til å lære dere om smart bruk av IT. Hadde ikke det vært mye mer spennende enn om læreren din fikk beskjed om å gjøre det? Problemet er ikke at ungdom er late eller at vi ikke bryr oss om miljøet, problemet er at vi ikke er bevisste på hvor lett vi kan gjøre en forskjell.

 

Prosjektet har blitt prøvd ut i Østerrike, og på workshopen UngEnergi var med på ble konseptet videreutviklet. Kanskje blir UngEnergi enda mer involvert i dette, og du får høre om det i fremtiden?

 

Husk at du også er en liten brikke i det store puslespillet og det skal ikke mye til for å gjøre en forskjell, så engasjer deg og engasjer andre, bli en IT-peer! “Hvis ikke du, hvem? Hvis ikke nå, når?”

 

Har du en smart idé om hvordan vi kan bruke teknologi på en mer miljøvennlig og effektiv måte, eller et forslag til hvordan dette kan formidles? Send oss en mail og vi vil sende ideen din videre. Du kan også besøke UseITsmartly sin hjemmeside http://useitsmartly.com eller følge dem på sosiale media.

 

Facebook: https://www.facebook.com/green.use
Twitter: https://twitter.com/useITsmartly

Kilder Nyttige lenker
Bruk som kilde
Ikon for Creative Commons-lisens Denne artikkelen skrevet av UngEnergi er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge Lisens.
UngEnergi.no benytter informasjonskapsler for å gjøre brukeropplevelsen bedre Lukk Les mer