Lyst til å vinne en kraftig solcellelader?

Svar på våre 7 enkle spørsmål her.

Verdens mest energieffektive hotell kommer til Trondheim

20. september, 2016

Sommeren 2014 åpner Lerkendal hotell som i tillegg til å bli Norges tredje høyeste bygg og Trondheims nye varemerke, skal bli verdens mest energieffektive hotell. I forbindelse med dette har vi i UngEnergi vært og snakket med Sweco, en av aktørene som står bak utviklingen av de energieffektive løsningene ved Lerkendal hotell. Målet er levert energi på 50 kWh/m2 per år.

 

Scandic Hotell Lerkendal ©Voll Arkitekter/Vizwork
Scandic Hotell Lerkendal
©Voll Arkitekter/Vizwork

Byggherre i dette prosjektet, Arthur Buckhardt står for ideen om det miljøvennlige hotellet og Enova har bidratt med støtte til prosjektet. Han presenterte ideen sin for bygg-entreprenør Hent, som tok utfordringen og videre brakte inn blant annet Sweco i prosjektet. Sweco driver med tverrfaglig rådgiving innen teknikk, miljø og arkitektur. I dette oppdraget bidro Sweco med utvikling av energivennlige løsninger i forprosjektet, videre utarbeidelse av kravspesifikasjoner for VVS- og elektrotekniske anlegg. I tillegg har Sweco detaljprosjektert de VVS-tekniske anleggene, sanitær-, varme-, sprinkler-, luftbehandlings- og luftkjøleanlegg.

 

Prosjektet er ikke bare unikt av den grunn at det skal bli svært energieffektivt, men også fordi mange forskjellige parter har bidratt og en del helt nye tekniske løsninger er tatt i bruk. Så mange involverte har bidratt til gode helhetlig vurderinger og man har kunnet hentet info fra forskjellige hold. «Det har vært et spesielt og artig prosjekt å være en del av. Hver stein er snudd og vendt på for å finne de beste løsningene», forteller Bård Steffensen ved Sweco i Trondheim.

 

De miljøvennlige løsningene

Stikkord som sparedusj, varmepumpe, AAA merking på elektronisk utstyr, fjernvarme og solfanger kjenner du kanskje fra før. Lerkendal Hotell skal som verdens mest energieffektive hotell selvfølgelig benytte seg av slike løsninger, men det stopper ikke her. I tillegg har man tatt i bruk en rekke topp moderne miljøvennlige løsninger.

 

Sweco har valgt å gjøre en vri med ventilasjonssystemet for å komme langt ned på SFP-skalaen. SFP-tall handler om hvor mye strøm man trenger for å transportere luft gjennom et ventilasjonsanlegg. Det er planlagt å sette inn to aggregat per etasje, dermed trenger man få sjakter og avstanden man må transportere lufta blir kortere. Med dette vil man ikke bare spare strøm, men samtidig areal.

 

Oppdriftssjakten hvor brukt luft slippes ut, skal man forsøke å lage slik at man kan utnytte den store høydeforskjellen til å danne et undertrykk. På toppen av sjakta blir det montert vinddrevne roterende takhatter som bidrar til å suge ut luft fra oppdriftssjakta. Dette undertrykket skal hjelpe vifta i ventilasjonsanlegget slik at den krever mindre energi. Dette vil være effektivt når det er kaldt ute, i tillegg gir stor høydeforskjell også god effekt.

 

For å spare energi som går til oppvarming er det bestemt at det ikke skal være radiatorer i hotellet. Gjestene skal likevel slippe å fryse, energi til oppvarming skal man høste fra ventilasjonssystemet. I ventilasjonsanleggene skal det nemlig være et vannbårent ettervarmebatteri som varmer opp hvert enkelt rom. I hovedsak er det en luft til luft varmepumpe som varmer opp vann som sirkulerer i ettervarmebatteriene i rommene. På spesielt kalde dager vil fjernvarme sørge for oppvarmingen.

 

Det er gjort flere tiltak for å spare energi som går til oppvarming av vann. Man skal utnytte varmen som slippes ut fra kjølerom til å forvarme tappevannet. Dette er årstids-uavhengig, stabilt og gratis. Akkurat som kjøleskap slipper også kjølerom ut varm luft, så hvorfor ikke utnytte denne energien? Alle hoteller har kjølerom, så dette er jo varme som uansett ville blitt sluppet ut og som man ikke bruker til noe annet. Ellers skal et solfangeranlegg på 350 m2 dekke 50 % av energien til oppvarming av tappevann.

 

Heisene i hotellet skal utstyres med dynamoer som lager strøm. Når heisen går nedover lades dynamoen. Booking skal foregå nedenfra og oppover og etter aggregatinndeling, slik unngår man at heisen brukes unødvendig mye og man får effektivisert generell energibruk.

 

Dette er bare noen av løsningene ved hotellet som tilsammen gjør at Lerkendal hotell har fått miljømerking som er langt lavere enn energiklasse A. Bygningsfysikker har vært sterkt delaktig i prosjektet og bidratt til å optimalisere alle bygningsdeler for å redusere varmetap gjennom bygningskroppen til et minimum. For å oppnå Energiklasse A er kravet for levert energi 125 kWh/m2 pr år. Hotellet på Lerkendal er nede i 50 kWh/m2 pr år.

 

Hotellgjesters opplevelse

Så til det store spørsmålet, vil hotellgjester merke noen forskjell? Det er litt spenning rundt dette, men man håper og tror at det bare er hotellets energibehov som blir redusert, ikke hotellgjestenes opplevelse. Med endringene som er gjort er det enten satt inn erstattende løsninger eller så er forandringene så små at de ikke vil være særlig merkbare. F. eks er størrelsen på vinduene noe redusert i forhold til romstørrelsen. Du vil ikke finne noen pussemaskin for sko i hotellet, heller ingen minibar på rommet, den er kuttet ut på bakgrunn av den brukes lite. Man har også kuttet ut gulvvarme på badene, men som erstatning er det brukt et spesielt belegg i gulvene som motvirker følelsen av gulvet er kaldt.

 

Ved å dokumentere bruk av miljøvennlige materialer, kan kravet til luftmengder reduseres noe, men er fortsatt over minstekravene i TEK 10. Endringene skal ikke være særlig merkbare for deg som gjest, men de har mye å si for energibehovet.

 

Interessen for energieffektive bygg 

Bård forteller at Sweco har vært med på å prosjektere passivhus tidligere, så de merker en økt interesse for energi og miljø. Han forteller videre om at de opplever mer bruk av varmepumpe og større fokus på SFP-tall. Lerkendal hotell er likevel det mest ekstreme de har vært med på, men det har vært mye engasjement rundt prosjektet. Mange følger ivrig og spent med på om kravene oppfylles. Med så mye spenning og interesse er det ikke tvil om at energi og miljø er noe som er kommet for å bli, om noen år er bygg som Lerkendal hotell kanskje ikke så uvanlige.

Kilder Nyttige lenker
Bruk som kilde
Ikon for Creative Commons-lisens Denne artikkelen skrevet av UngEnergi er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge Lisens.
UngEnergi.no benytter informasjonskapsler for å gjøre brukeropplevelsen bedre Lukk Les mer