Lyst til å vinne en kraftig solcellelader?

Svar på våre 7 enkle spørsmål her.

Vi besøker Mehuken vindpark!

20. september, 2016

UngEnergi har besøkt Mehuken vindpark, en liten vindpark på Norges vestkyst som årlig produserer nok energi til å forsyne 3000 husstander. 

 

Vi ankommer vindparken en skyfri og vindstille dag. De 13 vindturbinene står helt i ro. Ved kontrollhuset møter vi en av de to mekanikerne som jobber der. Han forteller oss om de 8 nyeste vindturbinene på Mehuken. De ble installert i 2010, og hver turbin har kapasitet til å produsere 2300 kW. De er 64 meter høye, med en rotordiameter på 71 meter. Tilsammen har de 8 turbinene en årsproduksjon på 53 GWh.

 

Mehuken vindpark
Foto: UngEnergi

Han viser oss inn til noen datamaskiner som registrerer informasjon fra vindturbinene, som f.eks. vindretning, hvor mye elektrisitet som blir generert, og mye mer. Fra disse datamaskinene kan man også styre vindturbinene til en viss grad. Man kan skru dem på, stoppe dem, og se om det er noe galt med dem.

 

Vindturbinene trenger vind med styrke på 2,5 m/s for at de skal begynne å generere strøm. Ut over dagen øker vindstyrken, og vi får se at vindturbinene begynner å rotere. De 8 nyeste vindturbinene har justerbare rotorblader, noe som vi si at de kan justere vinkelen på bladene etter vinden slik at turbinen kan generere maksimalt med elektrisitet. Ytterst på tuppen av rotorbladene er det en liten bøy på bladene i 90° vinkel. Dette er inspirert av flyvinger, og er der for å forhindre turbulens. Vindturbinene er bygd for å vare i 20 år, og etter 7-8 år er de investerte pengene betalt tilbake.

 

Det er ikke noen hus helt i nærheten av vindparken, så ingen beboere blir plaget av uønsket lyd eller at vindturbinene kaster irriterende skygger mens de roterer. Vi spør om turbinene lager mye støy, og får vite at de ikke gjør det. De er konstruert slik at mesteparten av lyden kommer på innsiden av turbinene. Hvis det hadde vært noen som ble plaget, kan vindturbinene innstilles til å gå stillere, men da genererer den ikke like mye strøm. Det gjøres ved at turbinen roterer saktere mens vinden blåser mot huset og bærer lyden med seg. Hvis skyggen til en vindturbin faller på et hus, kan vindturbinen programmeres til å stoppe.

 

Vi hører skrekkhistorier fra Smøla vindpark om alle ørnene som dør av å fly inn i vindturbiner. Da vi spør guiden vår om hvor mange fugler han har opplevd har dødd i løpet av sin arbeidstid på 5 år, svarer han at har funnet to døde fugler nær turbiner. Med andre ord: svært sjeldent. Som oftest ser fuglene at turbinen roterer og flyr unna.

 

Etter en fin tur til Mehuken vindpark vender vi nesa tilbake til Måløy, det nærmeste tettstedet. På vei ut av vindparken ser vi en familie som spaserer en tur blant vindturbinene. Norge er litt spesielt, for vi tillater turister og turgåere å oppholde seg i vindparkene. Det er ikke tilfellet i mange andre land.

 

Vi har tatt mange bilder fra parken, som du kan se under.

DSC00193
Foto: UngEnergi
SAMSUNG CSC
Foto: UngEnergi
SAMSUNG CSC
Foto: UngEnergi
SAMSUNG CSC
Foto: UngEnergi
DSC00179
Foto: UngEnergi
DSC00145
Foto: UngEnergi
SAMSUNG CSC
Foto: UngEnergi
DSC00212
Foto: UngEnergi
DSC00101
Foto: UngEnergi
DSC00150
Foto: UngEnergi
Kilder Nyttige lenker
Bruk som kilde
Ikon for Creative Commons-lisens Denne artikkelen skrevet av UngEnergi er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge Lisens.
UngEnergi.no benytter informasjonskapsler for å gjøre brukeropplevelsen bedre Lukk Les mer