Lyst til å vinne en kraftig solcellelader?

Svar på våre 7 enkle spørsmål her.

Powerhouse One – en fremtid i pluss

28. juni, 2019

Fremtidens bygg er ikke lenger bare en idé, det er noe som nærmer seg med stormskritt. Fem store bedrifter samles rundt et bord, planene er klare; Europas første energipositive næringsbygg skal konstrueres på Brattørkaia i Trondheim.

 

I det vi ankommer Brattørkaia ser vi byggeprosjekter i full gang. Vi blir møtt av Stine Hostad, eiendomssjef i Entra og leder for Brattørkaia AS. Hun viser til nabotomten hvor prosjektet skal stå, Powerhouse One som det så fint heter. Prosjektet er et samarbeid mellom Hydro, Entra, Skansen, Zero og Snøhetta. Et bredt spekter av kompetanse er samlet, og den store mengden planlegging er godt i gang.

 

Illustrasjon: Powerhouse.no

Huset skal oppnå tittelen outstanding på BREEAM-skalaen. Dette innebærer at man må kunne spore mengden energi brukt til produksjon av all materiale i bruk. Dersom dette ikke kan spores, kan ikke materialet benyttes. Med materiale mener vi interiør, maling og all materiale fra byggeprosessen. Man kan si at planlegging er et nøkkelord i prosjektet. Når huset skal gå i pluss er det viktig å vite hvor mye man har brukt.

Hus og bolig står for 40 % av energiforbruket i Norge. Dette er mye, men også den eneste sektoren som lett lar seg redusere. Vi må tenke et paradigmeskifte. Man kan ikke lenger bygge firkantede kasser, miljø og arkitektur må smelte sammen. Vi må høste fra tomten vi har.

 

Hvordan ser bygget ut?

Bygget vil være dekket av svart glass med usynlige solceller. For å utnytte solinnstrålingen optimalt vil taket skrå ned fra baksiden. Midt i taket finner vi en sylinder. Sylinderen vil være åpen og slippe inn dagslys. Dette passer utmerket for det kommende kontorbygget.  Man kan ikke jobbe uten tilstrekkelig med lys og vindu. Sylinderen skaper optimale lysforhold og senker behovet for belysning i bygget.

 

Dette kontorbygget skal være spesielt. Den nye broen som bygges fra jernbanen og over til Brattørkaia, vil gå inn i huset. På den måten blir det en naturlig passasje. Første etasje skal tilhøre offentligheten og være en slags velkomsthilsen. Her vil vi finne butikker, restauranter og ikke minst en park. Takket være sylinderen har vi den perfekte grobunn.

 

Ventilasjonssystemer er store syndebukker når det kommer til energitap. De kommer som store maskineri på taket, slynger seg gjennom alle gulv, vegger og hvor hen det skulle være, bare for å sløse med både plass og energi. Dette vil ikke Powerhouse One ha noe av. De satser på kamre i gulvet hvor luften forflytter seg og stiger opp gjennom nisjer. Den kalde luften som kommer opp vil varmes av de mange kroppene som benytter bygget og belysningen.

Hvor vil vi få energien fra?

Illustrasjon: Powerhouse.no


Planen er at huset skal høste energi fra solceller og en sjøvannspumpe. Visste dere at det som tar mest energi i et drivverdig bygg er å kjøle det ned? Sjøvannspumpen og muligheten til å åpne vinduer skal regulere temperaturen i bygget. Å åpne et vindu er den mest effektive måten for nedkjøling.

Et gjennomsnittlig næringsbygg bruker ca. 200 kWh per kvadratmeter i året. Hvert næringsbygg ligger på rundt 10 000 m2. Det blir mye strøm. Med miljøvennlige bygg kan dette gå i null, eller til og med i pluss. Powerhouse One er beregnet til å produse 28 kWh per kvadratmeter i året.

 

Miljøvennlige hus er absolutt mulig, men noen må ta initiativet. Entra eiendom ønsker å være startskuddet som får det hele i gang. I dag er vi kanskje ikke villige til å betale ekstra for et miljøvennlig hus, men om 20 år vil man neppe leie noe annet, forteller Stine. Man vil trenge verdier å bygge rundt bedriften, for å sikre seg de beste arbeidstakerne på markedet. Et plusshus fungerer ypperlig som verdi.

Prosjektet i dag


Powerhouse One er en enestående mulighet for å fange interesse, dessuten vil det fungerer som en boost for Trondheim Smart City-prosjektet. Brattørkaia er kjent som et kjedelig og grått industristed, med andre ord et «ikke-sted.» Slik vil vi ikke ha det. Det har vært skepsis til byggets høyde (45 m). Det vil stenge byens utsikt til sjøen sies det. Fra byen har man ikke særlig med utsikt, dessuten er tomten regulert, dvs. at det vil komme et bygg på denne tomten uansett. Som dere ser på bildet vil det ikke være noen bedre utsikt med dette bygget. Målet er å få folk ned til kaia, det er jo tross alt her vi ser sjøen best. Nyskapende arkitektur skaper oppmerksomhet. Butikker og parker trekker folk.

 

Entra kommer til å henvende seg til Trondheim kommune i løpet av høsten, angående omregulering av tomten. De vil erstatte det hvite bygget du ser på bilde overfor, med Powerhouse One. Planen er å få startet byggingen så fort som overhodet mulig. Prosjektet har brakt entusiasme i mange kommuner, og disse er mer enn villige til å endre prosjektets destinasjonssted om Trondheim kommune ikke godkjenner dette. Interessen er altså stor, og Powerhouse One vil bli bygget uansett. Men så lenge Trondheim kommune godtar omreguleringsplanen vil Powerhouse One forhåpentligvis bygges der det er planlagt: Trønderhovedstaden.

 

Kilder Nyttige lenker
Bruk som kilde
Ikon for Creative Commons-lisens Denne artikkelen skrevet av UngEnergi er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge Lisens.
UngEnergi.no benytter informasjonskapsler for å gjøre brukeropplevelsen bedre Lukk Les mer