Lyst til å vinne en kraftig solcellelader?

Svar på våre 7 enkle spørsmål her.

Elsertifikat

20. september, 2016
Foto: UngEnergi
Foto: UngEnergi

Elsertifikatordningen, også kalt grønne sertifikater, er et tiltak for å få norske og svenske strømprodusenter til å produsere en større andel fornybar energi. Konseptet går ut på at strømleverandørene må kjøpe en mengde elsertifikater tilsvarende en myndighetsbestemt andel av deres totale salgsvolum til forbrukerne.

 

De strømprodusentene som investerer i fornybar energi (vind, vann, bioenergi, geotermisk osv.) får utdelt elsertifikater. De får ett sertifikat for hver kilowattime som blir produsert. Alle strømleverandører må ha en viss kvote med elsertifikater for å kunne drive lovlig strømsalg. Dette gjør at det vil oppstå et marked hvor produsenter som har overskudd av sertifikater, kan selge disse til leverandører som selger strøm, og som mangler elsertifikater for å fylle kvoten sin.

 

Prisen på sertifikatene bestemmes av forholdet mellom tilbud og etterspørsel av sertifikatene. Selv om det er strømleverandørene som kjøper elsertifikatene av strømprodusentene, er det vi forbrukere som må betale kostnaden. Dette skjer når strømleverandørene legger prisen på elsertifikatene til strømregninga vår. Samtidig går prisen produsentene får for å levere strøm ned. Dette vil trekke strømregningene nedover. Totaleffekten på strømregningen blir ofte nokså liten.

 

Produseres det for lite fornybar strøm, vil etterspørselen etter sertifikater fra strømleverandørene være større enn tilbudet på markedet. Da vil prisen på hvert enkelt sertifikat bli høyere. Dette gjør at de som produserer fornybar strøm tjener mer penger for hver kilowattime ren strøm de produserer enn det de gjorde tidligere. Dette vil føre til at enda flere strømprodusenter velger å prioritere fornybar energi, slik at nye fornybare strømproduksjonsanlegg blir bygd, da dette nå er enda mer lønnsomt.

 

Selv om tilbudet av sertifikater er høyere enn etterspørselen, og prisen går ned, vil man fortsatt få mer penger per kilowattime hvis man produserer fornybar strøm enn hvis man produserer ikke-fornybar strøm. Dette mener politikerne er en effektiv og god måte å få produsert en større andel fornybar strøm på. I 2011 ble derfor norske og svenske myndigheter enige om å lage et felles marked for elsertifikatene. Dette betyr at man i Norge kan kjøpe elsertifikater fra Sverige, og omvendt. 1. januar 2012 ble de første elsertifikatene utdelt i Norge, mens i Sverige har de holdt på med denne ordningen siden 2003.

 

Kilder Nyttige lenker
Bruk som kilde
Denne artikkelen skrevet av UngEnergi er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge Lisens.
UngEnergi.no benytter informasjonskapsler for å gjøre brukeropplevelsen bedre Lukk Les mer