Lyst til å vinne en kraftig solcellelader?

Svar på våre 7 enkle spørsmål her.

Elsertifikat

5. januar, 2021
Foto: UngEnergi
Foto: UngEnergi

Elsertifikat, grønne sertifikater, fungerer som en støtteordning for å gjøre det mer lønnsomt for strømprodusenter å investere i fornybar kraft. Poenget er å oppnå en mer fornybar energiproduksjon i både Norge og Sverige. Rammene for ordningen er regulert i en egen lov om elsertifikater.

 

Enhver strømkunde i Norge betaler for elsertifikat, uavhengig av strømleverandør. Systemet fungerer slik at kraftprodusentene mottar ett sertifikat (et bevis på at ) per megawattime (MWh) i 15 år. Dette kan de selge på et felles norsk-svensk marked, hvor prisene varierer i tråd med forholdet mellom tilbud og etterspørsel.

 

De strømprodusentene som investerer i fornybar energi (vind, vann, sol og bioenergi), får tildelt elsertifikat av NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat). For å drive lovlig strømsalg, er alle strømleverandører pålagt å kjøpe en viss kvote elsertifikater. Denne kvoten er en viss prosentandel av leverandørens strømforbruk, 19,3% per 2021. Dette gjør at det oppstår et marked hvor produsenter som har overskudd av sertifikater, kan selge disse til leverandører som selger strøm, og som mangler elsertifikater for å fylle kvoten sin. Andelen kvoter som måtte kjøpes økte gradvis frem til 2021, men går etter sakte nedover fram til 2036.

 

Selv om det er strømleverandørene som kjøper elsertifikatene av strømprodusentene, er det forbrukerne, altså leverandørens kunder, som finansierer kostnaden. Totaleffekten på strømregningen blir derimot nokså liten, fordi prisen på elsertifikatene allerede inngår i strømprisen du betaler.

 

Produseres det for lite fornybar strøm, vil etterspørselen etter sertifikater fra strømleverandørene være større enn tilbudet på markedet. Da vil prisen på hvert enkelt sertifikat bli høyere. Dette gjør at de som produserer fornybar strøm tjener mer penger for hver megawattime ren strøm de produserer. Dette vil føre til at enda flere strømprodusenter velger å prioritere fornybar energi, fordi det er mer lønnsomt å bygge og drive fornybare strømproduksjonsanlegg.

 

Produseres det for mye strøm enn etterspørselen og prisen går ned, vil man fortsatt få mer penger per sertifikat enn om man produserer ikke-fornybar strøm. Dette mener politikerne er en effektiv og god måte å få produsert en større andel fornybar strøm på. Ordningen har vært aktiv siden 2012 i Norge, og avsluttes i 2036.

 

Oppsummering av elsertifikatordningen

Alle nye investeringer i fornybar kraft som fører til økt produksjon av fornybar kraft kan «belønnes» med et elsertifikat per produserte MWh. Disse selges av kraftprodusentene på et felles elsertifikatmarked med Sverige. (NVE.no)


Alle norske kraftleverandører er lovpålagt å kjøpe elsertifikater for en fastsatt prosentandel av sitt forbruk. Kostnaden for kjøp av elsertifikater fordeler leverandørene videre til kundene sine. (NVE.no)

 


Alle norske strømkunder må betale elsertifikatavgift til kraftleverandøren. Denne kostnaden skal inngå i strømavtalen og ikke som et ekstra tillegg. I bunn og grunn er det dermed sluttbrukerne som finansierer elsertifikatordningen. (NVE.no)

 

Kilder Nyttige lenker
Bruk som kilde
Ikon for Creative Commons-lisens Denne artikkelen skrevet av UngEnergi er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge Lisens.
UngEnergi.no benytter informasjonskapsler for å gjøre brukeropplevelsen bedre Lukk Les mer