Lyst til å vinne en kraftig solcellelader?

Svar på våre 7 enkle spørsmål her.

Innholdsfortegnelse
Kompetansemål

Gjør du ditt?

21. juli, 2016
HiRes kopi
©iStock.com/Sigal Suhler Moran

Jeg er ikke sint, bare veldig, veldig skuffet. For en stund siden gikk det en reklamekampanje som viste barn som kommanderte foreldrene sine til å være mer miljøvennlige. Et tiltak som det for all del ikke lå en eneste ond tanke bak, men er det virkelig de unges ansvar å passe på at de voksne er miljøvennlig?

 

Man hører stadig vekk at det er vi som er unge som best kommer til å merke miljøforandringene. Tiltakene for å redde det skulle jo helst skjedd i går. Men betyr dette at vi som er litt eldre skal fritas ansvaret det innebærer å opprettholde et bærekraftig samfunn? ”Jeg kan kjøre så mye bil jeg vil, kaste søppelet hvor jeg ønsker og fly til syden to ganger i året. Klimaendringene kommer jo ikke til å trå i kraft før etter jeg er død”. Dette argumentet er kanskje et av de vanligste som blir brukt av mennesker som ikke ønsker å bidra i kampen mot miljøforandringer.

 

Kampanjen nevnt tidligere går jo blant annet ut på å rette slike tankeganger. Skal egentlig unger og unge stå til ansvar for at voksne klarer å oppføre seg mer miljøvennlig?

 

Det er nemlig her en generell misoppfatning som har oppstått i samfunnet: det går ikke an å gå og vente på at neste generasjon skal løse miljøkrisen. Dette er nemlig en hastesak. Brenner det i huset ditt venter man ikke på et barn som skal slokke det. Det samme gjelder den globale oppvarmingen, skal vi løse problemet må vi gå sammen, gammel som ung og endre litt på de vanene og den luksusen vi har blitt så glade i.

 

Men hva kan du som leser av denne siden bidra med? UngEnergi utførte sommeren 2012 gruppeintervju av trønderske ungdommer. Det generelle inntrykket vi satt igjen med var: ungdom bryr seg om miljøet, og gjør det de kan for å redde det. Mange klaget derimot på manglende kunnskap om hvordan man kan gjøre mer. De fleste svarte også, etter spørsmål fra oss, at de ikke gjorde slike tiltak på grunn av at de tenkte på global oppvarming, men heller fordi det var det de var lært opp til. Et eksempel som gikk igjen var sparedusj og søppelsortering. Dette var blitt et så vanlig tema i livene deres, og det var noe de ikke tenkte over i særlig stor grad.

 

Mange kvier seg når de hører sparing. Tanker som tidkrevende, slitsomt, og ”det lille jeg gjør spiller da ingen rolle” er gjennomgående for de fleste. Det er derfor her det største problemet ligger. Vaner er nemlig noe som er svært viktig for oss, gammel vane, er jo som de fleste vet: vond å vende. Men som det har blitt sagt utallige ganger før: det skal ikke så mye til. Hver enkelt person trenger nemlig ikke endre så mye på livet sitt for at utslippene fra privatpersoner blir drastisk endret. Det kreves for eksempel fryktelig mye mer av en person å slanke seg, enn å kutte litt ned på sitt personlige karbonutslipp.

 

Å spare strøm er et viktig punkt når det gjelder å endre på vanene sine. Enkle tiltak som å trekke ut stikkontakter, skru av lyset når man går ut av et rom og skru ned varmen på varmekablene krever så lite arbeid at det nesten ikke burde være samtaleemne i 2012. Sparepærer er i dag også påkrevd. Tiltak for å spare strøm er så enkle at alle får det til, og lønner seg både for deg med tanke på økonomi og av miljømessige årsaker. Det er likevel ofte allerede her mange faller av i svingen.

 

En annen enkel ting du som ungdom og leser av UngEnergi kan utføre, er rett og slett å droppe bilen. Buss, tog og trikk er gode alternativer for deg som sjåfør. Kollektivtransporten er noe som har blitt svært høyt prioritert i de siste årene. Tilbudet har blitt svært mye bedre, og det fins få ulemper med å utnytte slik transport for dagligdagse reiser. Kollektivtrafikken gir også store fordeler. Som for eksempel å enkelt kjøre forbi køen i rushtiden, ta oppmerksomheten bort fra veien og snakke med kamerater i baksetet, samt lese en god bok på vei hjem fra jobb. Bilen er i dag blant ungdom mer et statussymbol enn en nødvendighet. Denne tankegangen er i ferd med å bli gammeldags, og vil forhåpentlig bli like latterlig en dag som forhistoriske statussymboler. Trenger man å nevne leopardbukser, platåsko og tights for menn?

 

Foreldregenerasjonen til dagens ungdom har vært med på å bygge opp det norske velstandssystemet, så mange av dem vet hvordan det er å ofre litt. Ungdom derimot har vokst opp uten en eneste mangel. Vi vet rett og slett ikke hvordan det er å ha en hverdag hvor man ikke har tilgang på det man til en hver tid har lyst på. Det er derfor vanskelig, om men viktig å innse at vi ikke kan fortsette med en slik levestandard. Mange tenker at det ikke spiller noen rolle om de endrer på sine vaner. Kjøper man seg noe nytt, gjør det jo ingenting, det er jo blitt produsert uansett. Nok en tanke som er utdatert. Fabrikkene produserer nemlig klær, elektriske apparater og så videre etter etterspørsel. Blir det færre kjøpere, blir det produsert mindre, som igjen vil føre til mindre utslipp. Trenger du egentlig en ny genser? Er den telefonen du bytter ut virkelig så ødelagt eller utdatert som du skal ha det til?

 

Endring av vaner og tankegang er altså en viktig faktor når det gjelder miljøproblematikken. Det har gjerne vært knyttet en viss negativitet med å være miljøbevisst, dette er nok en gang et eksempel på at vi mennesker ikke vet det beste for oss selv. Hvorfor skal det være negativt å være innstilt på å redde miljøet? Det er knyttet en rekke slike fordommer til klimakampen, og dette er noe som mange ikke tenker på, men som også må gjøres noe med.

 

Som du ser, kreves det ikke så mye for at man skal kunne ha god samvittighet for at man har gjort sitt. Så slå deg litt løs fra de normale vanene og normene du lever etter. Gjør det som er rett, ikke skyv ansvaret over på andre. Gi de som kommer etter deg muligheten til å oppleve den fantastiske planeten vi bor på.

 

Kilder Nyttige lenker
Bruk som kilde
Denne artikkelen skrevet av UngEnergi er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge Lisens.
UngEnergi.no benytter informasjonskapsler for å gjøre brukeropplevelsen bedre Lukk Les mer