Lyst til å vinne en kraftig solcellelader?

Svar på våre 7 enkle spørsmål her.

Earth Hour – Hva er poenget?

27. juni, 2018

Husker du da byen ble mørklagt 23. mars i fjor? Om ikke lenge er vi der igjen, EARTH HOUR 2014! En verdensomspennende symbolsk markering der folk over hele kloden slår av lyset i 60 minutter, for å vise at vi er mange som tar klimautfordringene på alvor og ønsker å gjøre noe med de problemene vi står ovenfor. Mellom klokken 20.30 og 21.30 lørdag 29. mars 2014 skal lysene slukkes igjen, men hjelper det egentlig å skru av lyset i 60 minutter?

 

SCR_230693
Foto: WWF Norge

Måten vi lever på i dag har påvirket jordkloden, både på positive og negative måter. FNs miljøprogram anslår at det dør ut 50 arter hver dag. Arter har til alle tider kommet og gått som en sentral del av evolusjonen, men i dag skjer tapet av arter opp til tusen ganger raskere enn det som er naturlig. Klimautslippene våre fremskynder en rekke fenomener og skaper ubalanse i klimaet. De siste årene har vi sett mye ekstremvær. Vi har hatt store oversvømmelser, jordskred, tørke og hungersnød. Store deler av landet vårt har knapt sett snø så langt i 2014, mens andre har kjøpt vinterdekk for første gang. Vi er på vei inn i ukjent farvann, og det i en faretruende høy fart.

 

WWF (World Wide Found for Nature) som står bak Earth Hour ønsker med denne kampanjen å øke bevisstheten rundt klimaproblematikken hos privatpersoner, virksomheter, myndigheter og organisasjoner. Første gang Earth Hour ble avholdt var i Sydney i 2007, siden har det spredd seg til et verdensomspennende fenomen, og det er i dag omtalt som verdens største kollektive meningsytring. At Earth Hour nå arrangeres over hele verden viser at vi står sammen mot klimaendringene.

 

I fjor deltok over 7000 byer, kommuner og tettsteder i drøyt 150 land på markeringen, og i år ventes enda flere. Statnett opplyser om at energiforbruket i Norge gikk ned med 150 MW den timen Earth Hour 2013 varte. Det tilsvarer 21,4 millioner 7-watts lyspærer, eller litt over ti gjennomsnittlig norske familiers strømforbruk i løpet av ett år.

 

Video: WWF

 

Dersom du observerte Earth Hour i fjor la du sannsynligvis merke til at signalbygg som Nidarosdomen og Rockheim i Trondheim, Opraen, Holmenkollen og Stortinget i Oslo, Bergenhusfestning og Prekestolen, samt mange privatpersoner, bedrifter og offentlige bygg slukket lyset. Likevel var det ikke mørkt. I Trondheim lyste blant annet både gatelys og store bygg som St. Olavs hospital opp i vintermørket, av sikkerhetsmessige årsaker, mens andre valgte å ikke delta på markeringen.

 

Ikke alle er tilhengere av fenomenet Earth Hour. Mange mener at kampanjen virker mot sin hensikt. Samtidig som vi slukker en mengde lyspærer tenner vi flere stearinlys enn vi ellers ville gjort. Et stearinslys slipper ut mer CO2 enn ei lyspære, og lyspærene vi slukker kan gjerne være mange ganger mer energieffektive enn et stearinlys. Blir det da riktig å slukke lysene? Kanskje er det heller ikke så imponerende at bedrifter og det offentlige slukker lyset i kontorbygg som uansett ikke er i bruk på denne tiden av døgnet, eller sparer noen tusenlapper ved å ikke lyse opp severdigheter. Det er nettopp her mange misforstår.

hjemmeside
Foto: WWF Norge

 

Earth Hour handler ikke om å spare mest mulig strøm, og man burde heller se på det tydelig lavere strømbruket som en bekreftelse på at det er mange som deltar på markeringen. Earth Hour handler nemlig om så mye mer enn det å slukke lyset i en time. Det handler om å gjøre folk bevisste på at alt vi gjør påvirker kloden vi lever på. All energien vi bruker, vannet vi drikker, gjenstandene vi forbruker og handlingene vi utfører får en ringeffekt, og denne er ikke alltid god. Gjennom Earth Hour rettes søkelyset mot utfordringene vi står ovenfor, og selv om både ansatte i private bedrifter og det offentlige ikke sitter i mørke kontorlokaler i en time, spres det mye informasjon om kampanjen. Bedrifter, kommuner, organisasjoner og private som deltar på Earth Hour både snakker om og deler informasjon om kampanjen, og viktigheten av å ta vare på miljøet. For det er nettopp det Earth Hour er, en kampanje som over en lengre periode retter søkelyset mot klimaforandringer.

 

Vi redder nok ikke verden ved å slukke lyset i en time, men vi viser engasjement og øker både vår egen og andres bevissthet rundt klimaproblemene. Ved å delta på Earth Hour sender vi et tydelig budskap til myndighetene og folk rundt oss, og bruker vår makt til å gjøre ønskede forandringer til realitet. Sammen kan vi vi bidra til å gi behovet for økt satsing på fornybar energi i kampen mot klimaendringene oppmerksomhet!

 

Bilder og video i denne artikkelen er delt med tillatelse fra WWF Norge.

 

Kilder Nyttige lenker
Bruk som kilde
Denne artikkelen skrevet av UngEnergi er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge Lisens.
UngEnergi.no benytter informasjonskapsler for å gjøre brukeropplevelsen bedre Lukk Les mer