Lyst til å vinne en kraftig solcellelader?

Svar på våre 7 enkle spørsmål her.

Solfanger

19. juli, 2019

Animasjon: ©iStock.com/aurielaki
Tenk på følelsen av solstrålene som varmer opp kroppen din, bilen som har stått ute i solskinnet og brusen som en gang var kjøleskapskald. Alle har kjent hvordan den energirike strålingen fra sola kan varme opp legemer og væsker. I en solfanger varmer sola opp en væske som forsyner boligen med varmtvann og varme.

 

 

Både solceller og solfangere utnytter energien i solstrålene, men mens solcellene produserer elektrisitet, varmer solfangeren opp vann. Elektrisitet regnes som en høyverdig energiform, mens varmt vann regnes som en lavverdig energiform. Solfangeren har altså et mindre bruksområde enn solcellen, men til gjengjeld er den mer lønnsom for oss som forbrukere. Å la sola varme opp vann er både enklere og billigere enn å produsere elektrisitet. Solfangere koster mye mindre enn solceller, har lang levetid og krever lite vedlikehold. Vakuumsolfangere kan ha en virkningsgrad opp mot 90‑95 %, mens vanlige solfangere har en virkningsgrad på mellom 50-80 %. Til sammenligning har de fleste solceller en virkningsgrad på under 20 %. Selv om solfangere ikke skaper energi som kan lade mobiltelefonen vår eller drive et kjøleskap, bidrar de til å senke behovet for elektrisitet til oppvarming av vann og bolig.

Hvordan virker en solfanger?

Den største konsentriske solfangeren i Europa
Foto:

Vi har to typer solfangere: flate og konsentriske. En typisk flat solfanger er en liten kasse som er dekket av glass. Den varmer opp vann ved å fungere som et miniatyrdrivhus. Kassen er malt svart, dette fordi svart absorberer varme mer effektivt enn andre farger. Gjennom et tynt rør som ligger i buktninger i kassen renner det vann. Solenergien blir absorbert av den svarte overflaten som blir varmet opp. Da blir også luften inne i boksen oppvarmet. Den varme overflaten og den varme luften inne i boksen er med på varme opp vannet som renner gjennom rørene. Desto lenger tid det tar for vannet å renne gjennom, desto mer solenergi blir absorberert. Vanntemperaturen kan komme opp i hele 90 grader celsius.

 

Solfangeren bør alltid plasseres mot solen. Ved ekvator blir dette rett opp mot himmelen, mens ved den nordlige halvkule blir dette på skrå mot syd. Solfangere blir som regel brukt til å forsyne boliger med varmt vann.

 

En flat solfanger kan ikke gi like mye varme (altså like høy temperatur) som en konsentrisk solfanger.

 

En konsentrisk solfanger kan bestå av flere små speil plassert i en halvsirkel. De krumme speilene vil da fokusere solenergien, akkurat som en parabol-antenne fokuserer et radiosignal fra en satellitt. I fokuspunktet til solfangeren er det gjerne plassert et kobber-rør, hvor vann sirkulerer.

 

Den største konsentriske solfangeren i Europa er plassert i Frankrike. Med 9500 fastmonterte speil kan den produsere temperaturer opp mot 2800 grader celsius. På denne måten kan de produsere store mengder med energi, som kan fordeles på flere husstander.

Kilder Nyttige lenker
Bruk som kilde
Denne artikkelen skrevet av UngEnergi er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge Lisens.
UngEnergi.no benytter informasjonskapsler for å gjøre brukeropplevelsen bedre Lukk Les mer
Virkningsgraden til et system er definert som \( \frac{\text{nyttbar energi}}{\text{tilført  energi}} \) og betegnes ofte med den greske bokstaven \( \eta \).