Lyst til å vinne en kraftig solcellelader?

Svar på våre 7 enkle spørsmål her.

Havstrømenergi

19. oktober, 2016

Bevegelsesenergien som ligger i havstrømmer er en stabil og forutsigbar energikilde å utnytte seg av. Golfstrømmen holder en fart på hele 2,5 m/s (9 km/h) enkelte steder. Dette høres kanskje ikke så mye ut, men man må tenke på at det er en svært stor masse som er i bevegelse.

 

Havstrømmene har et stort energipotensiale, men utnytting i Norges nærområder anses likevel som lite sannsynlig. I dag finnes det bare prototyper på havstrømskraftverk, og det ligger ikke an til å bli kommersielt utnyttet før i 2020. Energien i havstrømmene kan bli utnyttet ved å bygge undersjøiske «turbinparker». Havstrømmene er mer stabile enn vind, og det skal heller ikke så mye fart til for at vannet får turbinene til å gå rundt. Problemene ligger i at møllene må plasseres dypt nok til at vannet dekker bladene, og de på ingen måte forstyrrer båttrafikken. De bør heller ikke plasseres svært langt unna land, siden strømkablene da blir svært lange. Kablene må dessuten tåle kreftene vannet har å by på. Selv om havstrømenergi ikke er relevant for Norge, er det mange andre steder i verden hvor slik energi er av interesse. Utenfor Florida er Golfstrømmen sterk, og det finnes over 95 interessante strømmer innen EU-landene som kan utnyttes. Kina har også brukbare strømmer utenfor kysten sin. I tillegg har de et lovende framtidig marked av innbyggere som kanskje heller vil foretrekke å kjøpe fornybar energi fremfor den relativt dyre og forurensende kullkraften de kjøper i dag.

 

Animasjonen under viser havstrømmene i verden.

Animasjon: forskning.no
Kilder Nyttige lenker
Bruk som kilde
Denne artikkelen skrevet av UngEnergi er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse-Ikkekommersiell-DelPåSammeVilkår 3.0 Norge Lisens.
UngEnergi.no benytter informasjonskapsler for å gjøre brukeropplevelsen bedre Lukk Les mer
Ethvert legeme i bevegelse har bevegelsesenergi. Energimengden er bestemt av massen og farten til legemet etter formelen Ek = ½mv². Kalles også kinetisk energi.